Potravinové alergie u dětí

V posledních letech přibývá dětí, u kterých se projevují potravinové alergie.

Tady je 8 faktů ohledně potravinových alergií u dětí:

  1. Závažnost příznaků potravinových alergií se může výrazně lišit. Zatímco jedna matka musí zavolat záchranku, protože se její dítě dusí, druhé se pouze osype kolem pusy.
  2. Alergická reakce na potraviny se může projevit za několik minut, několik hodin, ale i několik dní. Čokoláda v pondělí tedy může způsobit vyrážku ve čtvrtek.
  3. Potravinové alergie jsou často závislé na dávce. Kousek sušenky se žloutkem nemusí být problém, ale celé vejce může způsobit otok obličeje až dušnost. Někteří lidé vědí, že po jedné sklenici mléka jsou v pohodě, ale po třetí sklenici je bude trápit nadýmání.
  4. Nejčastější potravinové alergeny. I když je možné být alergický na jakoukoliv potravinu, přes 90 procent potravinových alergií, hlavně u dětí, je způsobeno těmito potravinami:
    1. Bílkovina kravského mléka (V České republice se týká  2,2-2,8 % dětí do 3 let.)
    2. Sója
    3. Korýše
    4. Pšenice
    5. Ořechy
    6. Arašídy
    7. Vaječný bílek
  5. Pokud máte alergii na jednu potravinu z určité skupiny, je větší pravděpodobnost, že budete mít alergii i na další anebo všechny potraviny v dané skupině. Pokud máte alergii na mandle, může se stát, že budete tolerovat arašídy (protože to nejsou ořechy), ale nebudete tolerovat ostatní ořechy (jako lískové, vlašské atd.)
  6. Nedivte se, že máte chuť zrovna na potravinu, na kterou jste alergičtí. Když začnete eliminační dietu, Vaše tělo může procházet abstinenčními příznaky, které způsobí neodolatelnou chuť právě na to jídlo, které vám nedělá dobře. I moudrost organismu může někdy selhat.
  7. Potravinové alergie by neměly ovlivňovat růst dětí. Některé potraviny jsou pro růst dětí nenahraditelné. Ale dítě, které má alergii na jednu potravinu, může bez problémů získat stejnou výživovou hodnotu ze spousty jiných potravin.
  8. Příznaky alergií se mohou s věkem měnit. Dobrá zpráva je, že většina dětí z potravinových alergií do třetího roku „vyroste“, obvykle se to týká alergie na mléko a sóju. Alergie na korýše a ořechy většinou zůstává do dospělosti.